WARMTEPOMPEN

De werking van warmtepompen en airco's berust op hetzelfde principe.

In een omgeving wordt warmte onttrokken en in een andere wordt ze dan weer afgegeven. Met andere woorden, een airco onttrekt warmte aan de living en geeft deze buiten dan weer af aan de omgeving. Een warmtepomp doet het omgekeerde. Deze onttrekt warmte aan de buitenomgeving en geeft deze binnen terug af.

Bijna alle airco's, of lucht-lucht warmtepompen, die nu geïnstalleerd worden, kunnen dus zowel verwarmen als koelen.

Bij milde temperaturen zijn ze zelfs efficiënter dan eender welke verwarming. Dit omdat het proces van onttrekken en weer afgeven van warmte tot 5 maal zuiniger kan zijn dan diezelfde hoeveelheid warmte opwekken met gas. Deze efficiëntie daalt echter sterk bij koude buitentemperaturen. 

Warmtepompen komen in tal van formaten en toepassingen.

 

Zo kan je bijvoorbeeld warmte gaan onttrekken aan de bodem met een geothermische warmtepomp of jouw sanitair water verwarmen met een warmtepompboiler.

 

Een hybride warmtepomp die zowel op elektriciteit als op gas werkt kiest automatisch voor de energiebron die het meest efficiënt is op dat moment.

Een warmtepomp voor radiatoren op hoge temperatuur zorgt er dan weer voor dat je jouw bestaande radiatoren kan behouden. Dit minimaliseert de nodige breek- en aanpassingswerken.

rescert-gecertificeerd.png
Airco
Warmtepomp

Wil je de zelfopgewekte energie van je zonnepanelen en batterijen optimaal aan het werk zetten, dan kan een warmtepomp een belangrijke schakel zijn wanneer je op een slimme manier gaat koelen of verwarmen. En dit met een zo groot mogelijk aandeel overtollige elektriciteit opgewekt door jouw zonnepanelen.

Premies!!!

Om de investering in warmtepompen aantrekkelijker te maken zijn er premies te verkrijgen. Meer info vind je hier terug.

1/3